Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Преди 1990 стокообменът България-Тайланд е над $100 млн.

Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България, Клуб Инвестор, 29.10.2016

Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виктор Меламед, почетен консул на Тайланд в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В определени години до 1990 икономическият стокообмен между България и Тайланд е надхвърля $100 млн. Това каза почетният консул на Тайланд в България Виктор Меламед в предаването "Клуб Инвестор" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му след 1990 търговските отношения между двете държави драстично се влошават, като през 2000 стокообменът е вече в рамките на $20-30 млн. През последните години обаче се наблюдава подобряване на търговските отношения между България и Тайланд, отбеляза още той.

Тайланд е лидер в света по износ на ориз, на трето място по производство и износ на каучукови изделия и е един от най-големите износители на риба и тропически плодове. Освен това има развита хай-тек икономика, допълни още почетният консул.

Стандартът на живот в Тайланд е висок. БВП на глава от населението за 2010 достига $8600, посочи още той.

По отношение на терористичните атаки в Тайланд Меламед коментира, че обект на подобни опити са три провинции, които са разположени в най-южната част на Тайланд. "До Втората световна война тези провинции са принадлежали на Малайзия, а след това са присъединени към Тайланд. Болшинството са мюсюлманско населени провинции. Мюсюлманите там имат сепаратистки настроения, които изкристализират във факта, че те не искат нито да бъдат присъединени към Тайланд, нито към Малайзия, а искат да се обособят като отделно правителство", обясни той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor