Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Сливането на стоковите борси ще направи пазара по-привлекателен

Васил Симов, директор на Софийска стокова борса, и Георги Найденов, директор на Българската стокова борса, Клуб Инвестор, 29.10.2016

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обединяването на „Софийска стокова борса“ АД и „Българска стокова борса“ АД има за цел да направи стоковия пазар по-привлекателен за търговците, полезен за обществото и държавата. На един концентриран пазар цените са далеч по-прозрачни и равнопоставени и служат като ориентир за всички търговци и производители в страната. Това коментира главният изпълнителен директор на „Софийска стокова борса“ АД Васил Симов в предаването "Клуб Инвестор" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му през последните 5 години стойността на общия обем на търговия на трите стокови борси, функциониращи в България, възлиза на 500-600 млн. лева.

Симов изрази оптимизъм, че обединението на двете борси може не само да удвои оборотите на търговия, но и да добави стойност, тъй като новата стокова борса ще стане по-привлекателна за държавните предприятия и за частния бизнес.

Най-важното за един борсов пазар е да бъде концентриран. Съществуването на три стокови борси е напълно излишно, коментира от своя страна и председателят на борда на директорите на „Българска стокова борса“ АД Георги Найденов.

По думите му стоковият пазар ще стане по-конкурентоспособен и прозрачен.

През последните години най-големи обеми са постигнати при търговията с горива, зърно, метали и дървен материал – типичните борсови стоки по света, коментира още Симов. 99% от членската маса на стоковите борси в България са български фирми, които в някои случаи изпълняват интересите и на чужди инвеститори, отбеляза още той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor