Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Стимулиране на бизнеса ще реши проблемите на пенсионното осигуряване в България

Юлиан Войнов в Клуб Инвестор, 22.10.2016

Финансистът Юлиан Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Юлиан Войнов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавната политиката в областта на пенсионното осигуряване не е за създаване на условия за увеличение на заплатите и съответно пенсиите на хората, а за предприемане на фискални мерки за запълване на дефицитите, които се образуват в общественото осигуряване. Това каза финансистът Юлиан Войнов в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Ако се проследи динамиката на бюджетните разходи през годините се вижда, че се отделя много сериозна част за социални дейности“.

На въпроса как трябва да се преодолее перманентното състоянието на недоимък в уязвимите социални слоеве, което съществува въпреки големия процент бюджетни разходи за социални дейности, Войнов каза: „Отговорът не трябва да се търси в повишаване на разходите, или в повишаване на приходите, или в структурни промени, въпреки че това е някакъв вариант, но по-важният елемент в цялостната политика, която държавата трябва да провежда е увеличаване на бизнес активността. Подобряване на бизнес средата.

„В момента държавната политика е съсредоточена към това да осъществява много сериозен контрол върху бизнеса. Това не дава добра възможност за стимулиране на факторите за производство и това води до ниско заплащане на работниците и служителите и ниски пенсии“.

Очакването за ръст на БВП за 2017 е увеличено, спрямо предишната прогноза, каза още гостът, коментирайки Бюджет 2017. "Беше заложено 2,1%, а сега са заложени -  2,53%. От това, което се вижда и на базата на прогнозите за предишната и следващата година, може да се допусне, че очакване между 2,5% и 3% са реалистични". 

Как изглежда Бюджет 2017? Занижени или завишени са очакванията на държавата за ръста на БВП? Как може бюджетът да се използва, като инструмент за подобряване на бизнес средата в България?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor