Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какво представлява теорията на договорните отношения

Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН и гл. ас. д-р Нигохос Канарян от НБУ, Клуб Инвестор, 15.10.2016

Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН и гл. ас. д-р Нигохос Канарян от НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН и гл. ас. д-р Нигохос Канарян от НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един договор няма как да обхване всички възможни хипотези. В тази насока са и приносите за развиване на теорията на договорната икономика на тазгодишните носители на Нобеловата награда за икономика британецът Оливър Харт от Harvard University и финландецът Бренгт Холмстрьом от Massachusetts Institute of Technology. Това коментираха проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН и гл. ас. д-р Нигохос Канарян от НБУ в предаването „Клуб Инвестор“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата учени разглеждат различни въпроси в сферата на стимулите за сключване на договор между две страни и как могат да се възползват от неговата структура, както и общата връзка между стимули и възнаграждение, коментираха гостите в студиото.

Според носителите на наградата например при учителите възнаграждението трябва да се формира от фиксирана част плюс бонуси на базата на измерим резултат, коментира Канарян. Той даде пример и с капиталовите пазари.

Идеята е да се дават стимули въз основа на реални резултати и служителят да бъде чувствителен само към резултатите от тези действия, които могат да бъдат измерени, обясни проф. Димитров. Има и изключения от този подход, какъвто е случаят с учителите. Ако се стимулират на базата на добри оценки, учителите ще повишат количеството на този резултат, но качеството на образованието ще падне, поясни той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor