Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Как изглежда подводното културно наследство на България

Доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН, Клуб Инвестор, 15.10.2016

Доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди около 12 хил. години черноморският бряг е бил на около 60 км. по-навътре, отколкото е сега. Това каза директорът на НАИМ – БАН доц. Людмил Вагалински в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира втората експедиция по проект за подводна археология в Черно море.

Глобалното затопляне, което повишава морското равнище в глобален мащаб, не се дължи на човешка намеса или на индустриалната революция. „Може да допринася леко, но това е незначително", отбеляза той по повод спорните коментари по темата.

Тригодишният проект е финансиран от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation). Първата година финансирането по проекта е струвало 1,720 млн. лв, а тази година разходваният бюджет е 4,7 млн. лева, отбеляза археологът. Контрагенти са Центъра за подводна археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания), Центъра за подводна археология в Созопол и Националния археологически институт с музей при БАН. Предстои още една година с опция през четвъртата година да бъде обработен материал и да се подготвят публикации, каза доц. Вагалински.

Една от основните задачи на проекта е да се установи как е изглеждал древният ландшафт в нашите вече крайбрежните води, къде са били разположени древните селища, как човекът е реагирал на промените в морското равнище. Корабокрушенията също попадат в полезрението на изследванията на археолозите.

Миналата година са открити 8 корабокрушения, тази година още 9 и е направена проверка на още около 28, за които археолозите са имали информация, разказа той.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor