Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

75% от българите поне веднъж са купували от биомагазин през последната година

Весела Калчишкова от Gfk за магазините за биохрани в Клуб Инвестор

Весела Калчишкова, директор потребителски панел към германската компания за пазарни и потребителски изследвания и анализи GFK Весела Калчишкова, директор потребителски панел към германската компания за пазарни и потребителски изследвания и анализи GFK

Тенденцията на сериозно навлизане на специализираните магазини за биохрани започна преди повече от 3 години – както винаги всяко нещо в пазара се движи от потребителите. В случая имаше търсене на истинско кисело мляко, истинско сирене, печен хляб и това търсене беше забелязано, каза Весела Калчишкова. Тя е директор потребителски панел към германската компания за пазарни и потребителски изследвания и анализи GFK и коментира новите тенденции в търговията на дребно и появата на специализираните хранителни магазини за биохрани в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков.

75% от българското население поне веднъж през последната година е посетило някой от различните видове специализирани магазини в страната. Специализираните магазини се характеризират с това, че продават широк избор от стоки в една определена категория, например млекарниците, каза Калчишкова.

Има сериозна разлика в парите, които се харчат и в типа магазини от специaлизиран вид, които се търсят, в големите и малките градове. За всички видове специализирани магазини средната потребителска кошница за посещение е на стойност 8,57 лв.

Най-голям дял като оборот сред специализираните магазини имат месарниците.

Вижте повече за потребителските навици на българите и за тенденциите в търговията на дребно във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor