Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Правният хаос с НПО-тата

Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, в Клуб Investor, 06.08.2016

Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходимо е преминаване от съдебна към административна регистрация на неправителствените организации у нас. Към момента те продължават да се регистрират основно с първична регистрация в съответния окръжен съд по седалището им, задължително в регстър Булстат и едновременно с това според специфичната дейност в още около 20 други регистри. Това коментира Мария Йорданова, директор на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й целият този процес създава голяма административна тежест и финансово натоварване за самите организации, а освен това крие големи рискове от неточна, невярна и неактуализирана информация и нейното дублиране. "По този начин органите получават заблуждаващи сведения и се създава деформирана картина за НПО-тата и за това кои са техните учредители, какво действително правят и как се финансират те", обясни Йорданова. 

Тя обяви, че към края на 2015 сдруженията и фондациите са около 41 500. Не повече от 1000 -1100 от тях са активни. За сравнение, в Търговския регистър средногодишният брой новорегистрирани дружества са между 45 000 и 50 000. 

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor