Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Над 1 млрд. лв. са инвестирани в материалната база на частните университети в България

Веселин Методиев, бивш министър на образованието и преподавател в НБУ, в Клуб Investor, 06.08.2016

Веселин Методиев, бивш министър на образованието и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Методиев, бивш министър на образованието и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 1 млрд. лв. са инвестирани в материалната база на частните университети в България. Такава инвестиция държавата няма как да извърши в огромната си мрежа от държавни висши училища и университети. Това каза бившият министър на образованието и преподавател в НБУ Веселин Методиев в ефира на Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира думите на финансовия министър Владислав Горанов, че се задават фалити на университети. Според Методиев едно от възможните решения е планираната още през 1999 конфедерация между висши учебни заведения в страната. "Има и друг път, който е тежък, и това е закриване", посочи той. 

По думите му проблем на НБУ от миналата година насам е движението на хора в Европа, които не са от ЕС. "Целият въпрос е визовият режим, който се затяга поради ясни причини и отговорните държавни институции създават известно напрежение в университетската среда, защото изчакваме до последния момент кога ще се получат визи", обясни бившият министър на образованието. 

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor