Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

След 2020 няма вече да се субсидира дохода на фермерите

Доц. Огнян Боюклиев икономически изследвания институт на БАН

доц. Огнян Буюклиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria доц. Огнян Буюклиев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След 2020 според Общата европейска земеделска политика земеделските производители ще могат да получават държавно финансиране само по одобрен проект, при стриктно спазени критерии и ясен резултат. Това заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН по Bloomberg TV Bulgaria.

В Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков той говори за това как субсидиите водят до интензифициране на земеделието. Нито ще се плаща на единица площ, нито на единица продукция, чиято реализация може да е несигурна, допълни той, подчертавайки, че "субсидирането на дохода на фермерите ще остане в историята".

По думите му субсидирането на единица площ е грешна мярка и България е могла да избере субсидиране на стопанство, по „подобие на Чехия”. Това е довело до 100 фирми и свързани физически лица, които прибират по-голямата част от субсидиите, добави той.

Доц. Боюклиев направи интересен паралел между България и Третия свят. Според него, поради грешния тип субсидиране, търсенето на земеделска земя в България се е увеличило до нивата в Африка, където "поради нарастващото и недохранено население се изсичат гори, за да се разрастват площите".  

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor