Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Шансовете на мисията до Марс

Проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания на БАН и доц. Алексей Стоев от Института за икономически изследвания на БАН в Стара Загора в Клуб Инвестор, 2/7/2016

Доц. Алексей Стоев, Институт за икономически изследвания, БАН, Стара Загора /ляво/ и проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания на БАН Доц. Алексей Стоев, Институт за икономически изследвания, БАН, Стара Загора /ляво/ и проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания на БАН

Интервю на проф. Цветан Дачев, Институт за космически изследвания на БАН и доц. Алексей Стоев от Института за икономически изследвания на БАН в Стара Загора за предизвикателствата за пилотираната мисия до Марс, предложена от Илън Мъск. Клуб Инвестор с Ивайло Лаков на 2 юли 2016.

Основателят на SpaceX и Tesla сравни мисията до Марс с колонизацията на Америка. В интервю за Washington Post той каза, че първите заселници вероятно ще загинат, но че крайната цел е създаване на самодостатъчен град на Червената планета, който да може да обслужва няколко планетарни типа.

Дългият полет и намаляването на мускулната и костната маса на астронавтите при полета до Марс ще бъде сериозно предизвикателство за изпълнението на мисията им.

"Кой ще посрещне астронавтите след мускулната и костна атрофия от дългия полет?"

Ще има ли нова космическа цивилизация и ще успее ли Мъск да прати човек на Марс още през 2025?

„Твърде близка е перспективата.. 2030-2035 е по-реалистично. Но може и да стане. В историята на човечеството има безброй примери, в които наглед безумни и невероятни мисии са били изпълнявани докрай и даже със супер голям успех”, смята доц. Стоев.

Утопия ли са градовете на Марс? Ще бъде ли предизвикано статуквото? 

Гледайте цялото интервю с двамата учени във видеото.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor