Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

10-15% от произведено в България агнешко месо стига до магазините

Доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика и Бисер Чилингиров, председател на НОА, в предаването Клуб Investor, 07.05.2016

Снимка: Si Barber/Bloomberg News Снимка: Si Barber/Bloomberg News

Вносът на агнешко месо в България не само по линия на Гърция и Сърбия, но също така и от Румъния и Македония достига 150 хил. живи агнета годишно. Това каза Доц. Божидар Иванов, ръководител на Център за икономически изследвания в селското стопанство към Института по аграрна икономика, в предаването „Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му консумацията на агнешко месо, произведено в България, възлиза на около 10 хил. тона. 80% от него достига до потребителите посредством директни продажби и едва около 10-15% посредством магазинната мрежа.

Най-голямото предизвикателство пред овцевъдството е липсата на работна ръка. Това е критичният фактор, който спира развитието и възможностите за разрастване на отрасъла в страната, коментира още той.

През последните 25 години животновъдството в България се раздробява. Страната не е конкурентоспособна въпреки субсидиите, които получава от ЕС, каза своя страна Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). По думите му друг сериозен проблем е и липсата на договорни взаимоотношения.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor