Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как българските народни ритми се побират в джоба

Ива Тодорова в Investbook, 28.03.2018

Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През септември 2014 група момичета и момчета обсъждат как различни форми на културни преживявания да присъстват по-често в ежедневието ни. Ива, Цвети, Катя, Емануела и Светлозар представят пред форума на "Обединени идеи за България" проекта си за нещо като танцова пътечка „Таратанци“ и той печели поздравленията на журито.

До момента в рамките на инициативата "Таратанци" (организация за културен обмен и развитие на публики чрез алтернативни форми на традиционно изкуство) са изобразени 34 хора от всички фолклорни области, като за това много помага математиката и схематичното изобразяване. Основата е като шахматна дъска, а всяка стъпка си има свой номер и цвят, които указват къде точно да се стъпи, за да се следват стъпките. Това обясни Ива Тодорова, съосновател на taratanci.com, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

"Идеята зад инициативата "Таратанци" дойде през 2014 година от младежкия форум "Идеите - това сме ние", организиран от младежката организация "Обединени идеи за България". Тогава екип от напълно непознати хора работихме по проект, свързан с културата и популяризирането на народните танци. Така започнахме - с тебешир и малко идеи да правим танцови стъпки в парковете, които да изобразяват основните движения на българските хора". 

Схематичното изобразяване на българските народни танци е част от основната игра "Танцов пъзел", която младите хора създават. В нея има цветни стъпки - зелено и оранжево - за ляв и десен крак. С тях се представят схематично стъпките на хората, каза събеседничката. Така се ражда един уникален, атрактивен и лек начин за учене на български народни хора – чрез танцов пъзел.

Този начин на изучаване на българските народни танци "със сигурност е интересен. По никакъв начин не може да замени" заниманията в танцовите трупи, но е един "много увлекателен начин за младите хора, за децата да развият своя интерес", за да продължат да танцуват и след това.

Какво представлява пътуващата изложба "Последвай стъпките"? Какви са цветните кръгови фигури, подобни на мандали, които изчертават стъпките на българските хора?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Investbook