Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

3 или 4 повишения на лихвите няма да променят коренно икономиката на САЩ

Пазарен коментар на Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, 21.03.2018

Независимо дали тази година ще видим три или четири повишения на лихвите в САЩ, това не би трябвало да промени коренно ситуацията за икономиката. Но ще има сериозно влияние върху цените на борсите и психологията на пазара. Това каза пазарният анализатор Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

"Виждаме възстановяване на акциите при по-ниски от нормалното обеми. Петролът поскъпва за втори ден, а доларът поевтиня, след положителните за търговията новини".

Най-важното в момента е, че американските инвеститори очакват да научат първото решение при новия гуверньор на Федералния резерв Джером Пауъл, което беше обявено преди броени минути. Според очакванията, Фед увеличи лихвата си с ¼ от процента и прогнозира по-рязък темп на увеличения на лихвите през 2019 и 2020 година, като посочи подобряващите се изгледи за икономиката, подчерта Кийнан.

Това предполага, че Фед не отчита по-слабите икономически доклади за първото тримесечие и очаква повишение през тази година и през следващата поради новите данъчни облекчения, добави анализаторът. "Акциите реагираха с леко повишение. Преди решението производителите на енергия бяха с най-големи печалби в основните американски индекси. Както казах, търговските обеми са занижени с около 30% спрямо обичайното. До голяма степен това се дължи на снежната буря, която в момента бушува над Уолстрийт и района на Ню Йорк".

"Индексът Ръсел 2000, най-широкият измерител на пазара, беше изключение от това и петролът се покачи с близо 3%, което подкрепи производителите на енергия в индекса за малки компании".

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook