Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

2017 рекордна за пазара на бизнес имоти – а сега накъде

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers, Investbook, 01.03.2018

Изминалата 2017 бе рекордна от гледна точка на инвестиции в недвижими имоти, като обемите на сделките в бизнес имоти надхвърлиха многократно нивата от 2016, но също така и на пиковата преди кризата 2007. Те достигнаха €977 млн., като за сравнение през 2007 бяха малко под €600 млн.

Това коментира пред Александър Костадинов в Investbook изпълнителният директор на Colliers Иглика Йорданова.

Този процес, смята гостът в студиото, е резонен и закономерен, като генезисът му се забелязва още през 2014-2015.

„Засилването на инвестициите в Централна и Източна Европа започна от Полша, прехвърли се към Чехия, после към Унгария, като бе очаквано да се пренесе и към България и Румъния.“

През 2017 71% от обема на инвестициите на пазара се дължеше на крупните сделки с търговски центрове, осъществени от крупни южноафрикански фондове. През настоящата 2018 обаче фокусът ще бъде насочен към по-разнороден тип продукт като офис площи, логистични центрове, хотели.

Именно затова може да се очаква, отчете Йорданова, пренасяне на инвестиционния интерес и към градове извън София, която през 2017 е привлякла 95% от инвестициите.

Забелязва се и друга важна тенденция – ако досега инвеститорите в подобен тип имоти са били основно местни, то вече преобладават чуждестранните такива. 

Последни новини
Още от Investbook