Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бюджетният хаос около НЗОК

Аркади Шарков в Investbook, 28.02.2018

Аркади Шарков, здравен икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аркади Шарков, здравен икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При подписването на Националния рамков договор за медицински дейности министърът на здравеопазването каза нещо много важно: "Всяка година парите се увеличават, и всяка година гражданите са недоволни и има течове в системата. За това тази година следва да се наблегне върху контрола в системата върху различните харчове и оптимизация на ресурса такъв, какъвто е, за да не се налагат резки увеличения на бюджета или актуализации, които не са аргументирани с ясни политики". Това каза здравният икономист от ЕКИП (Eкспертен клуб за икономика и политика) Аркади Шарков в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

Разминаванията в данните за размера на дължимите към чуждестранни лечебни заведения средства, според госта се дължат на "липса на комуникация и липса на вътрешен анализ, който НЗОК да прави". 

До какво води липсата на административен капацитет в НЗОК и има ли възможности да се изготвят нужните вътрешни финансови анализ? Административен ли е проблемът? Къде са корените на проблемите в българското здравеопазване? 

 

Последни новини
Още от Investbook