Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Новите будители на България са с каузи за по-добро бъдеще

Цвета Кирилова в Investbook, 24.02.2018

Искаме да направим живота малко по-положителен, защото ми се струва, че твърде много всички сме се фиксирали в отрицанието. Все пак е време да видим, че не са чак толкова непостижими всички онези неща, за които се борим и има път и посока.  Това каза Цвета Кирилова, основател на фондация Азбукари, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. Кирилова гостува по повод образователните и социални инициативи, предназначени за деца със специални потребности, реализирани от фондацията.  

"Организацията ни е съставена от умни и будни хора с различни професии, които искат да правят промени, които са динамични и знаят смисъла на това да бъдат будно, гражданско общество. Ето защо обединявайки усилията си набелязахме цели и приоритети, които осъществяваме съвсем успешно, но много трудно". 

За това се нуждаем от подкрепата на хора, които разбират смисъла на това да реализират проекти, ориентирани към развитие на полезни каузи в полза на обществото, които да подобряват жизнения стандарт и средата, в която живеят, да улесняваме живота на децата, каза Кирилова. 

"Създадохме сдружение, което за шест години се разви доста добре. Работим основно с деца, като нашата ориентация е да подкрепяме талантливи деца, които имат нагласата да се развиват в различни области на познанието. За шест години направихме доста интересни проекти в социалната и в образователната област. Разбира се, в условията, които нашата държава е създала за развитие на нашата организация и на подобни. Неправителственият сектор в България трудно оцелява и особено ако е пробългарски ориентиран, защото живеем в среда на прекалено голям либерализъм, който е превзел не само България, но и света като цяло".

Патриотизмът не е форма на отрицание и искаме да кажем на децата, че има смисъл да познават България. Да познават историята си, миналото си, настоящето си, да бъдат горди и достойни българи, да растат със самочувствие на добре образовани деца, които има какво да покажат на света. Защото имената от българската наука, и не само, а и от различни области на знанието, са показали българският ум наистина е голям и е дал много на света и няма основания да бъдем срамежливи или подтиснати, за да кажем, че ние можем, подчерта гостенката. 

"Направихме три адаптирани площадки за деца с увреждания - за пръв път в България. Това е нещо, което Социалното министерство не бе направило до сега. 2013 направихме първата такава в София. След това направихме във Велико Търново. В град Бургас е третата. Всичко това е свързано с много усилия да пробием закостенелите институции. С вързано е с борба да се намерят средства и да се реализират всички тези проекти".

Устойчивостта на нашата организация все още е много крехка, защото средствата, с които реализираме тези проекти, са средства от дарения на големи фирми, които разбират смисъла на това да развиват и своята корпоративна социална политика и помагайки ни, ние създаваме нещо добро и полезно за обществото, сподели Кирилова. 

"През всички тези години се натъкнахме на много несправедливости. На безкрайно неразумни неща, които генерират министерствата и местните общини", изтъкна събеседничката. "Проблемите са не само институционални, а и личностни. Те са проблеми, които касаят хората, които са разпределени по нива - в различни сфери и области. Хора, които отказват да съдействат, поради закостенели убеждения, защото са наследници на една отминала епоха, която е създала рутина и те не искат да разчупят моделите. Когато говорим на модерен език, те не ни разбират, сякаш говорим за различна епоха и различни времена". 

Тези хора трябва да "разчупят себе си" и да дадат възможност на младите хора да построят държавата, която искат, "защото ние, като данъкоплатци, с нашите данъци формулираме държавния бюджет, от който се плаща на държавните и общински служители и те трябва да разберат, че не те са наши ръководители, а ние сме техни началници. Ние сме ги поставили там, на определени позиции, за да бъдат инструментът, чрез който ние да реализираме нашите намерения, възгледи и планове".

"Не разбирам защо това толкова трудно се разбира в България. Донякъде осъзнавам, че това е наследство от минали режими, което е деформирало представите на хората, които работят в институциите, но ме притеснява и една друга тенденция - на опърничавост и на силово въздействие на определени олигархични кръгове, които чрез натиск над институциите се опитват да не позволяват на държавата да се развива адекватно". 

Какво представлява гражданската инициатива "Българи за България"? 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook