Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

2018 ще бъде пикова в отпуснатите евросредства за бизнеса

Атанас Кирчев, председател на Професионална асоциация Европейски и национални програми за развитие, Investbook, 16.02.2018

Определено можем да кажем, че 2018 ще бъде пикова по отношение на парите, които ще получи българския бизнес по европрограми.

Това посочи пред Александър Костадинов в Investbook председателят на Професионална асоциация „Европейски и национални програми за развитие“ Атанас Кирчев.

Евросредствата се получават по две основни пера – ОП „Конкурентоспособност“ и програмата за развитие на селските райони. По всяка от тях ще бъдат отпуснати по €200 млн., предназначени за финансови схеми, които да бъдат договорени през годината, а допълнителни €150 млрд. ще бъдат предоставени по линия на дългоочакваните и леко забавили се инвестиционни фондове по ОП „Конкурентоспособност“, отчете гостът в студиото.

Кирчев също така е оптимист по отношение на деля на усвоените средства. Аргумент в тази насока е предишния програмен период, когато бе постигната усвояемост от над 95%.

Допълнителен стимул това да се случи е и факта, че се наблюдава нарастване на оперативния капацитет на държавната администрация, както и знанията от страна на подаващите кандидатури за финансиране.

Също така, отчете събеседникът в предаването, са де факто премахнати порочните практики в процедурите за разпределение на средствата чрез въвеждане на обективни критерии, които вече са 95%.

 

Последни новини
Още от Investbook