Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Компаниите рискуват да загубят пазарен дял заради GDPR

Лена Бориславова, адвокат, Investbook, 13.02.2018

Ако фирмите не въведат регламента, те рискуват на първо място да бъдат санкционирани с тежки имуществени санкции, които с в размер до 4% от глобалния оборот на икономическата група, към която принадлежат, или 20 млн. евро – която от двете суми е по-голяма. Това каза Лена Бориславова, адвокат от "Георгиев, Тодоров и Ко", в ефира на предаването „Investbook” с водещ Александър Костадинов.

„На следващо място те рискуват да загубят и важен пазарен дял, защото всяка една компания под угрозата да бъде санкционирана, ще трябва да работи само с други такива компании и да възлага на тях извършването на услуги, само ако те също са въвели регламента“.

По думите ѝ български компании, които разчитат на поръчки и възлагане на работа на чуждестранни компании, които вече са въвели регламента, могат да загубят тези си търговски взаимоотношения, ако не успеят да докажат пред международните си търговски партньори, че отговорят на изискванията на регламента.

„Що се отнася до компаниите, санкциониращ орган може да бъде както Комисията за защита на личните данни, така и всяка друга комисия на държава-членка на ЕС, която е сезирана от свой гражданин, че негови данни се обработват по неправомерен начин“.

 

Последни новини
Още от Investbook