Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Зимната олимпиада в Южна Корея ще е най-високотехнологичната в историята

Доц. Ефрем Ефремов в Investbook, 05.02.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, ще бъдат най-технологичните в историята. Корея, която в исторически план дълго време е била бедната провинция на някоя империя – било то Китай или Япония, иска да се докаже, да бъде в центъра на вниманието, да привлече погледа на света. Това, разбира се, е похвално.

Това посочи в ефира на Investbook с водещ Александър Костадинов преподавателят в Софийския университет и журналист с дългогодишен опит в сферата на спорта доц. Ефрем Ефремов.

Въпреки че бюджетът за предстоящите игри от $9 млрд. е малък в сравнение с този, който даде Русия преди 4 години за олимпиадата в Сочи (около $50 млрд.), се правят огромни инвестиции в инфраструктурата и редица други сфери, отчете събеседникът в предаването. 

Също така, отбеляза доц. Ефремов, има вариант поне част от въпросната сума да бъде възвърната, за разлика от огромните средства, похарчени от Русия не с цел възвращаемост, а целящи да пропагандират режима.

Акцент бе поставен и върху сравнителното нормализиране на отношенията по оста Сеул-Пхенян, на фона на съгласието между Северна и Южна Корея да участват с един отбор по хокей при жените на предстоящата олимпиада.

„На фона на обтегнатите отношения, на които станахме свидетели в последно време, спортът, олимпиадата, изигра привичната си роля си на помирител. Надявам се, че дори и да не се стигне до по-нататъшно намаляване на напрежението, то поне да не станем свидетели на ново изостряне на ситуацията“, коментира доц. Ефремов. 

 

Последни новини
Още от Investbook