Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кое предизвика спада на Уолстрийт

Кузман Илиев в Investbook, 05.01.2018

Напоследък ставаме свидетели на тотална липса на волатилност на пазарите, на едно възходящо движение при всички активи с изключение на облигациите. Това предизвика съмнения, мнозина смятат, че тази тенденция е плашеща, че говори за усещане за тълпа. Това обаче рязко се промени. 

Това коментира пред Александър Костадинов ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

На фона на това станахме свидетели на голям спад на пазарите, особено в САЩ, като Dow Jones се понижи със 666 пункта, спадът заличи огромни печалби в Азия и т.н., отбеляза той.

Не може да се изведе една конкретна причина, поради която се стигна до спада, но има една такава, която може да се посочи като базисна, посочи гостът в студиото.

„Една позитивна новина като статистиката за пазара на труда и заплатите на работниците бе интерпретирана в негативна светлина. Тази реакция даже е леко извратена, появиха се опасения, че от вдигането на доходите на работниците, които ще повишат потреблението, ще доведат със себе си и покачване на инфлацията, което пък от своя страна ще накара Федералния резерв да повиши лихвите по-бързо, отколкото очакват пазарните играчи“

„Това показва колко силно е привързана пазарната система към ниските лихви, щом позитивна новина като тази доведе до подобни ефекти“, коментира Илиев.

Страховете на пазарните играчи, смята пазарният анализатор, рано или късно ще избият, като този момент назрява и е извън контрола дори и на централните банкери.

Последни новини
Още от Investbook