Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Повече икономическа свобода води до по-чиста околна среда

Владимир Сиркаров в Investbook, 31.01.2018

Връзката богатство и опазване на околната среда определено я има и тя е в положителна корелация. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров, Boom & Bust, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов.

"Категорично можем да кажем, че няма корелация между най-мръсните и най-чистите страни. Можем да кажем и, че повече икономическа свобода води до по-чиста среда, а тезата за влиянието на добивната индустрия по линия на изнасяне на мощности към по-бедни страни, също не се доказва в контекста на статистиката". 

Темата с т. нар. експорт на замърсяване често се коментира в Западна Европа дори на високо политическо ниво. Твърди се, че напредналите страни, които показват доста по-качествена околна среда, изнасят производствени мощности към по-бедни страни и така те се замърсяват повече. Тази теза се оказва безпочвена, погледната през призмата на преките чуждестранни инвестиции. Статистическите данни показват, че 25 страни, които попадат в групата на държави с най-добро състояние на околната среда, са инвестирали само 0,1% в най-замърсените държави, като половината от тези "мръсни" страни изобщо не са имали досег до тези "най-чисти" страни, обясни Сиркаров. 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Investbook