Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как да продаваме без отдел Продажби

Теофил Шиков в Investbook, 31.01.2018

Има глад за IT специалисти, но интересното е, че има глад и за хора, които не са IT специалисти, но са добри търговци. Това каза Теофил Шиков, основател на out2bound, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. "Все повече компании осъзнават, колко е важно да имат силен екип търговци, които да търсят нови бизнеси за тях".

Данни от водещи компании в Силициевата долина в САЩ показват, че за миналата година в долина е било много по-трудно да си намериш мениджър продажби, отколкото да намериш програмист. Фактът, че там трендът се обръща, показва, че той скоро ще обхване и Европа, обясни гостът. 

"Идеята за out2bound се роди преди две години и вече две години сме на пазара. Ние сме агенция, която помага на български технологични компании и международни такива да намират клиенти от цял свят за продуктите и услугите, които предлагат". 

Как го правим - ние се превръщаме в дистанционен търговски екип за нашите клиенти и влизайки в техните организации им помагаме да продават повече и да търсят пазар, които до сега не са достигали, каза събеседникът. 

Дистрибуцията може лесно да бъде разделена на две части - търговия и маркетинг. Когато се насочиш в тези сфери и ако успееш да преодолееш всички трудности, свързани с това да продаваш за технологични компании, то реализацията е доста добра и възможностите, които могат да се открият пред теб, ако технологиите са "твоето нещо", са "бих казал безгранични", категоричен бе Шиков.

Кое е по-важно - да разбираш от технологии или от пазари? Кои са топ-уменията, които са нужни, за да се реализира търговеца успешно в сферата на дистрибуцията на IT продукти? Може ли България да бъде конкурентоспособна на Индия по отношение на IT специалисти, въпреки огромната разлика в мащабите?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook