Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Супер начало на 2018 за пазара на акции – ражда ли се обаче сянката на страха

Кузман Илиев в Investbook, 29.01.2018

Пазарът на акции в световен мащаб кипи и бумти, като отбеляза едно екстремно начало на новата 2018. Процесът даже е леко стряскащ, като печалбите през януари бяха изключително добри не само за рамките на месец, а за цяла година.

Това посочи пред Александър Костадинов в Investbook ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

Индексите в САЩ бележат рекорд след рекорд, солиден растеж има и в Европа, и в Азия, особено силен е ръстът при възникващите пазари.

В момента има тренд на огромно преливане на капитал към пазара на акции от други пазарни сфери като ДЦК например. Пазарните анализатори смятат, че към момента акциите са много скъпи. Медианният коефициент между цената и печалбата също е на безпрецедентни нива, посочи още Илиев.

Това резонно поражда опасения за възможен край на възходящия тренд.

Много играчи, влезли скоро на пазара, могат да бъдат завладяни от опасения от евентуална корекция, като има възможност да се поддадат на тях и да последва именно такава корекция, отбеляза финансовият експерт.

Тезата за възможен срив се оспорва от мнозина, които твърдят, че в момента нещата са различни и ситуацията е стабилна. Неизменно обаче, показва историята, срив ще има. Въпросът е кога.

Последни новини
Още от Investbook