Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Златото не е заместител на криптовалутите, но е тяхна алтернатива

Кузман Илиев в Investbook, 25.01.2018

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента имаме много сложна инвестиционна среда и действително много пари на пазара. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването „Investbook“ с водещ Александър Костадинов.

„Обаче това, което се случва е, че САЩ започват да вдигат лихвите, да охлаждат. А това е притеснително за инвеститорите, защото те си казват според тях ако лихвите се вдигнат в САЩ, при толкова много дълг за корпорациите, това може да означава корекция на пазара на акции и облигации“.

По думите му има много напрежение на пазарите, като частично това се отразява и на пазара на крипотвалути.

„Капиталите са насочиха натам. Но там има много риск, който се крие във волатилността“.

„С два политически хода – Китай, удряйки копачите (преди това забранявайки търговията с криптовалути) и Южна Корея, заплашвайки, че ще се забрани търговията с криптовалути, настана такава паника, че действително имахме отлив на капитали от този пазар, който се насочи към златото“, обясни Илиев.

Той посочи, че това е било забелязано във Франкфурт.

„Играчи, които буквално диферсифицираха своя портфейл от крипотвалути в злато - една традиционна гаранция срещу проблеми при валутите и срещу сътресения във финансовия свят“.

Според него златото не е непременно заместител на криптовалутите, но пак е тяхна алтернатива.

„В същото време някак си не е толкова волатилен, от което инвеститорите имаха нужда“.

 

 

Последни новини
Още от Investbook