Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Раздвоеността на Световния икономически форум

Георги Коритаров, журналист, Investbook, 25.01.2018

Стартирал като Световен икономически форум, Давос все повече се превръща в едно раздвоено образувание – две равностойни, но различни писти и два сюжета. Това каза журналистът Георги Коритаров в ефира на „Investbook” с водещ Александър Костадинов.

„Форумът в Давос се превръща в едно огледало, в което се оглеждат както световни икономически перспективи, проблеми, тенденции и обрати, така и едно все по-интензивно паралелно търсене на политически решения“.

Журналистът сравни Световния икономически форум с Форума за сигурността в Мюнхен от 2007.

„През 2007 руският президент се опита да произнесе метафорично-политическо послание, не толкова “Русия на първа място”, колкото „ние сме хора и имаме право да бъдем равноправна част от многополюсния свят“. Сега сме свидетели на „Америка на първо място“.

По думите му тогава Путин е бил подложен на критики, защото в желанието си да покаже равноправност, той е направил настъпателни изказвания към западния свят.

„Сега какво ще си навлече Доналд Тръмп предстои да видим. Но мисля, че залогът за възможен сблъсък на аргументи е доста висок. А победителят е непредсказуем“.

Последни новини
Още от Investbook