Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Новото лице на един по-слаб долар - отражения и перспективи

Кузман Илиев в Investbook, 25.01.2018

Думите на финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин каза в Давос, че за САЩ и търговията е добре, че доларът е слаб. Това по принцип е табу за финансовите министри в Съединените щати от средата на 90-те, когато целият свят се втурна да подпомага долара. Тогава реториката беше, че е добре доларът да бъде силен. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев, съавтор и ководещ на Boom & Bust , в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов.

"Сега очевадно има смяна на парадигмата и тя е в един контекст на рекорден търговски дефицит на САЩ с Китай. Китайците вкарват своите стоки в САЩ, доларите излизат към Китай и това е притеснително за Доналд Тръмп. 300 млрд. долара се формират с Китай - търговски дефицит и Мучин не случайно прави това изявление в Давос, като заявка: доларът вече ще бъде слаб, за да изнасяме и това е много открита политика на САЩ".

Дори това не е изказване на централен банкер, а тук говорим за фиска, подчерта Илиев. "Това е човек, който се занимава с данъците. Това е логично на фона на формирания дефицит, което притеснява инвеститорите. Доходността на държавните ценни книги расте. Тоест американското правителство се финансира все по-скъпо. На този фон е много нормално доларът да удари три годишно дъно. Вероятно няма да забележим промяна в тренда в близък срок".

Това е много специфична среда, особено за стоките, като клас активи - при петрола, при златото - което удари своя четиригодишен връх, отбеляза анализаторът. 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook