Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Турската централна банка натисна лирата

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, Investbook, 15.12.2017

Три от четирите основни лихви, които Турската централна банка изготвя не се промениха. Бе вдигната т.нар. горна граница на ликвидния прозорец - най-високата лихва, която анонсира Турската централна банка. Това се размина с очакванията на пазарите, които предвиждаха по-голямо покачване на тази горна граница. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев. "Имаше и малки спекулации, че ще се повиши и реполихвата".

"Реалната лихва, през призмата на горната граница на ликвидния прозорец, остава негативна, защото инфлацията към ноември на годишна база остава 12,78%. Това е големият проблем пред турската икономика, въпреки сериозните ръстове".

За третото тримесечие статистиката показа над 11% ръст на БВП, но инфлация от около 13% е притеснителна, при таргети от 5-6%, каза още Сиркаров. "Разминаването е много сериозно". 

По думите на анализатора именно това е причината президентът Ердоган да "намали малко критиките към централната банка", която иска повишаване на лихвите "с цел потушаване на инфлацията". 

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Investbook