Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Франция с нова динамика в икономиката

Жан-Мари Деманж, ръководител на Регионалната икономическа служба във Франция, Investbook, 12.12.2017

През последната година във Франция има нова динамика. Макрон въведе няколко изключително интересни реформи, за да се опита да оптимизира френската производствена система. Това каза ръководителят на Регионалната икономическа служба във Франция Жан-Мари Деманж в предаването „Investbook“ с водещ Димитър Вучев.

„Например завършихме преди няколко дни една много важна за Франция реформа – реформата на трудовия пазар. Трудовият закон във Франция е много сложен и правителството се опита да го оптимизира, за да могат компаниите да работят по-добре“.

По думите му ако правителството успее да направи това, то ще бъде много важно подобрение за икономиката.

„В момента правителството работи върху нови реформи, които също са много важни - в дуалното и професионалното образование. В момента текат консултации между отделните правителства, за да разберем как можем да подобрим работата на тези реформи. Ще очакваме и реформа, свързана с безработицата и застраховането, както и пенсионната система“.

Деманж смята, че всички тези реформи ще бъдат завършени най-вероятно през 2018.

„Ще бъде много важно да отблокираме икономиката на Франция. Вече виждаме резултатите от това. Има увеличение на растежа в страната. Смятаме, че за тази година той ще е между 1,7-1,8%. Но се надяваме и да се увеличи през следващата година“, коментира още той. 

„Бих казал, че на този етап можем да бъдем оптимистични за икономиката като цяло в Европа, както и за глобалната картина. Можем да кажем, че на глобално ниво растежът се увеличава с няколко пункта от преди година“.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook