Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Декември – ключов месец за бъдещето на финансовия свят

Владимир Сиркаров в Investbook, 01.12.2017

Макар че на пръв поглед през декември се очаква да бъде изпълнен с лежерно настроение във финансов план с оглед на предстоящите празници, през този период има доста интересни и ключови събития, които малко или много ще предопределят какво ще се случва през 2018.

Това коментира в ефира на Investbook с Димитър Вучев журналистът от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров.

Водеща тема е Федералният резерв. На 13 декември предстои среща на регулатора, на която почти сигурно ще бъде повишен основния лихвен процент“, посочи гостът в студиото.

От базисно значение ще бъдат и сигналите, които Фед ще даде относно бъдещите повишения. Очаква се през 2018 те да бъдат 3 на брой, въпреки че фючърсите на база федералните фондове показват шанса това да се случи е едва 20%. „По-скоро пазарите очакват да са по-малко – 1-2, въпреки че някои анализатори предричат цели 4“, поясни Сиркаров.

Развитието на ситуацията в Китай също ще е интересна, посочи събеседникът в предаването, от гледна точка на очакваните мерки на Пекин по отношението на сенчестото кредитиране и опитите за озаптяване на сериозно галопиращия дълг.

В Европа също предстоят събития от ключово значение – на срещата на Съвета на ЕС на 14 и 15 декември е възможно да бъде дадена яснота около договореностите с Великобритания по въпросите за Brexit, което от своя страна ще доведе до по-голяма сигурност за бизнеса, паричната политика и т.н.

Подобни положителни индикации за разрешаване или поне повече яснота за процедурите, касаещи излизането на Великобритания от ЕС, имаше на 28 ноември. Това от своя страна доведе до много сериозен ръст на паунда спрямо долара – до нива от $1,35 за паунд, което е двумесечен връх“, припомни анализаторът.

Турция, политиката на Европейската централна банка – други ключови теми през предстоящия декември, които бяха разгледани обстойно в анализа.


 

Последни новини
Още от Investbook