Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България трябва да следва политика на интелигентен протекционизъм

Доц. Виржиния Желязкова, ВУЗФ, Investbook, 27.11.2017

Доц. Виржиния Желязкова, ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Виржиния Желязкова, ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нашата страна трябва да следва политика на интелигентен протекционизъм. Не трябва да се залита нито в едната крайност, нито в другата. Това каза доц. Виржиния Желязкова от ВУЗФ в ефира на „Investbook” с водещ Димитър Вучев.

„Ние сме ограничени и поради това, че сме членове на ЕС,но трябва все пак да направим анализ и и да изберем този път, който за нашата държава е оптималният – именно това е според нас интелигентният протекционизъм“.

По думите ѝ трябва се направи детайлно преразглеждане на политиката на страната по отношение на вноса и износа по категории и стоки, тъй като има редица стоки, по отношение на които можем да развиваме нашите относителни предимства като държава.

„По магазините сме залети от чуждестранни стоки в отрасли, в които ние традиционно сме производители. Това е особено видно в хранителната индустрия. Тоест нашата държава трябва все пак да се стреми, доколкото това е възможно, да защитава. За тази цел трябва за всяка категория стока да се изработи политика“.

Какво се случи на втората национална среща на клуба на преподавателите по международна икономика, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)?

 

Последни новини
Още от Investbook