Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Европа атакува застраховката срещу депозитите?

Кузман Илиев в Investbook, 23.11.2017

Гарантирането на депозитите до €100 хил. евро няма да отпадне. Смесват се няколко теми в последните дни. Марио Драги каза, че общата схема за гарантиране на депозитите на общоевропейско равнище няма да стане факр, докато лошите кредити не се изчистят. Просто Германия няма да се съгласи на сделката, което не значи , че настоящата гаранция по места отпада. Отделно се завъртя предложението и предложението на ЕЦБ и ЕК да има превантивен мораториум на теглене и на покрити от гаранцията депозити - с оглед на възможна голяма паника. Но това да отделни теми, нямащи общо, а причината да говорим за тях са състоянието на съвременното банкиране с частични резерви, уточни госта в студиото.

Това коментира пред Димитър Вучев в Investbook пазарният анализатор Кузман Илиев.

Друг основен акцент от коментара на Илиев бе насочен и към измамната стабилност на банковата система. „Слагайки парите си в банка, хората си мислят, че те стоят там, че са на сигурно място. Това обаче далеч не е така, огромната част от парите се раздават под формата на заеми, като максимум 10% от парите от депозити остават налични в банката"

„Ситуацията реално обаче е доста по-лоша. Съгласно изискванията на ЕЦБ минималният процент е 1%. Това значи, че ако 2 от 100 човека си поискат парите, ще се стигне до срив", посочи той. 

Именно към това е насочена идеята на ЕЦБ да наложи период, в който при масова паника и теглене на пари от банките да се наложи максимален таван на тегленията в продължение на около 5 дни, в който сумите, които могат да се изтеглят, да покриват елементарни битови нужди. Целта – оценка на това, което може да се направи, за да бъде стабилизирана банковата институция и съответно предприемане на мерки.

По думите на госта в студиото подобна мярка би била изключително силно нарушаване на правото на частна собственост, но същевременно би накарало хората да разберат колко латентна всъщност е банковата система и би имало дисциплиниращ ефект.

Изходът – значително повишаване на минималния процент на парите, които банките държат реално в наличност. Това, смята Илиев, неминуемо ще усложни процеса на кредитиране, но ще направи кредита много по-здрав, а банките – много по-устойчиви и неподатливи на масови паники сред депозантите си.

Последни новини
Още от Investbook