Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Перспективите за излизане на Венецуела от дълговия й нокаут

Владимир Сиркаров в Investbook, 20.11.2017

Във Венецуела се случват процеси, които ще бъдат записани във световната финансова история. Според някои анализатори страната стои пред най-епичния държавен фалит в историята, като към момента данните сочат, че дълговете на Каракас са около $150 млрд.

Това коментира пред Димитър Вучев в Investbook ководещият на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров.

Преди месец президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви за предстоящото преструктуриране на държавния дълг. Същевременно кредиторите на страната вече започват да разбират, че няма как да получат всичко дължимо от Каракас. Въпросът обаче е колко по-малко, отбеляза гостът в студиото.

Южноамериканската държава категорично отказва да потърси помощ от Международния валутен фонд, посочи Сиркаров, затова тук се намесват големи играчи като едни от най-големите правни кантори в света, които се опитват да решат казуса чрез лобизъм.

С общи усилия и при наличие на политическа воля може да се стигне до преструктуриране, т.е. отлагане и намаляване на част от задълженията на Каракас, но не е и изключен варианта кредиторите да останат „с пръст в устата“, ако САЩ не направят определени отстъпки.

Кои са основните фактори, които ще повлияят в процеса на намиране на компромис между Венецуела и нейните кредитори?

Последни новини
Още от Investbook