Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Реални аргументи против изграждането на втори лифт в Банско липсват

Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество, Investbook, 16.11.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Екоактивистите вече са изчерпали реалните си аргументи по казуса, свързан с изказването на втори лифт в Банско, аргументи реално касаещи опазването на природата. Възможността да се изгради такова съоръжение обаче остава блокирана както и съдебно, така и политически.

Това коментира в студиото на Investbook с водещ Димитър Вучев председателят на Българското либертарианско общество Стоян Панчев.

Гостът в студиото даде и конкретен пример с изказване от страна на екоактивист, според който основният проблем, свързан с изграждането лифт, е, че той щял да ускори икономическото развитие на Банско.

„Това разви зеления целофан, показа, че екоактивистите не се интересуват толкова от зеления аргумент, защото той в случая е изчерпан. Интересува ги по-скоро там да няма икономическо развитие, да няма икономическа активност“, посочи Панчев.

„Реално самата техника на изграждане на лифта е по-щадяща природата, отколкото това хората да се качват с коли до пистата“

Според събеседника в предаването ролята на държавата в случая е не да създава планове и стратегии за решаването на проблема (планове, които ще бъдат създадени от бюрократи без ден опит в туристическия бизнес), а в отдръпването й от тези процеси и даването на възможност на местните хора да развиват бизнеса си.

„Несериозно е да се опитваш да спреш нещо с държавни регулации, когато става въпрос за поминъка на хората“, изтъкна той. 

 

Последни новини
Още от Investbook