Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Изравняването на доходността по различните американски ДЦК – причини и последствия

Кузман Илиев в Investbook, 13.11.2017

Пазарът на държавни ценни книжа в САЩ е най-ликвидният в света с активи от над $14,3 млрд. В последно време инвеститорите обаче започват да отчитат тревожната тенденция кривата на доходността да става все по-плоска, т.е. нивата на доходност между краткосрочните и дългосрочните дългови инструменти се доближават. 

Това посочи пред Димитър Вучев в Investbook ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

В исторически план, преди икономическа рецесия се наблюдава именно обръщане на кривата на доходността, т.е. краткосрочните ДЦК стават по-доходни от дългосрочните такива.

Какви са причините за тази тенденция?

„Въпреки отличните показатели на американската икономика сред инвеститорите има опасения. Очакванията са Фед да не продължи да вдига много дълго време основната лихва, за да успокои икономиката, като след това дори може да се върне към политиката на количествени улеснения. Също така очакванията за ръст на инфлацията от 2% на годишна база далеч не се оправдават", обясни анализаторът.

Друг фактор, посочи Илиев, е привлекателността на американския дългосрочен дълг сред чуждестранните играчи с оглед на отрицателните лихви в Европа.

„Процесът на изравняване на кривата на доходността ще се следи изключително много и ще бъде в основата на взимането на решения за бъдещите пазарни ходове“, категоричен бе той.

Последни новини
Още от Investbook