Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Държавният дълг на Венецуела – все по-сериозен проблем за изпадналата в криза страна

Владимир Сиркаров в Investbook, 07.11.2017

Новото в кризисната ситуация във Венецуела е, че тя върви към задълбочаване с оглед на заявлението на президента Николас Мадуро, че се готви преструктуриране по дълговите експозиции на страната. Притесненията, когато става въпрос за преструктуриране на държавен дълг, са, че има опит за съкращаването му чрез нулиране на дългови емисии.

Това коментира пред Димитър Вучев в Investbook журналистът от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров.

„Трудно е да се каже колко точно е дългът на Венецуела. Според различни източници той варира от $100 до $150 млрд., по официални данни на централната банка на страната той е около $90 млрд., но тук не влизат дълговете на държавната петролна компания PDSVA, които също са много значителни – над $28,6 млрд.“, добави той. 

Основният проблем пред Каракас – как да финансира огромния си дълг. „Властите започват да признават за проблемите, но причините, които са довели до тях, са обект на широка трактовка. Според някои за кризата е виновна икономическата политика на Уго Чавес и Николас Мадуро, според правителството – санкциите от страна на Съединените щати. Ясно е обаче, че проблем има – само в рамките на 5 години икономиката на Венецуела, сочат данните на МВФ, се е стопила с около 1/3“, изтъкна Сиркаров. 

Има ли перспектива за нормализиране на икономическата ситуация в латиноамериканската държава?

Последни новини
Още от Investbook