Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Балон на имотния пазар категорично няма

Христо Христов, икономически блогър, Investbook, 07.11.2017

Ситуацията на имотния пазар в момента е съвсем различна от тази през 2007-2008 преди рецесията. Не можем да кажем, че има балонизиране на пазара на недвижими имоти, защото цените много дълго време изоставаха от развитието на икономиката.

Това посочи в студиото на Investbook с водещ Димитър Вучев икономическият блогър Христо Христов.

„Лихвите паднаха на нивата от 2007-2008, но имотният сектор оставаше в застой. В последните месеци обаче той навакса значително, което накара доста хора да смятат, че има балонизиране. Това обаче не е така, няма никакви подобни индикации“, отбеляза гостът в студиото.

Не може един сектор да се развива отделно от икономиката, ако тя като цяло расте, ще растат отделните сектори и обратното, подчерта той.

Лихвите – а сега накъде?

По думите на събеседника в предаването трендът на спад на лихвените нива ще се обърне, но положителното индексиране на лихвите далеч няма да е значително.

„В момента лихвите, в частност по жилищните кредити, са под 4% в лева и около 4,5% в евро, като това са осреднени стойности, има оферти и на по-ниски нива. Обръщане ще има, но то ще бъде под формата по-скоро на корекция, която ще е в рамките на 0,5%-1%“, коментира Христов.

Според очакванията на експерта след въпросната корекция в лихвените нива ще последва дълъг период на тяхното ненарастване.

Какви са предизвикателствата пред българската банкова система през следващата 2018?

Последни новини
Още от Investbook