Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

5 неща, които Карл Маркс иска да премахне

Владимир Сиркаров в Investbook, 06.11.2017

Първото нещо, което буди много спорове и различни реакции, е отричането на семейството като социална институция. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "Investbook" с водещ Димитър Вучев.

„Маркс обвързва семейството през призмата на буржоазията. Буржоазното семейство реално е устроено така, че в центъра на живота, на движението на икономическите активности на това семейство, са капиталът и частните ползи“.

Сиркаров обясни, че семейството е базирано на тези принципи и именно поради тази причина според Маркс този тип семейство трябва да бъде изкоренено. Анализаторът обаче изрази своето несъгласие с тази гледна точка.

По думите му второто нещо, което Маркс иска да премахне, е индивидуалността.

„Индивидуалността през неговите очи е социална конструкция, която е част от капиталистическата система и е абсолютно пряко интегрирана с частния капитал“.

Сиркаров посочи, че причината е, че буржоазното общество е базирано на независимост и индивидуалност, докато според Маркс живеещият, работещият човек е зависим и не е индивидуален.

„В този контекст според него индивидуалността като социален ефект е изключително вреден и той трябва да бъде изкоренен“.

Защо историята е едно от останалите три неща, които според Маркс трябва да бъдат заличени?

 

 

Последни новини
Още от Investbook