Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще бъдат ли забранени трансферите на данни

Десислава Кръстева, Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко“, Investbook, 30.10.2017

Десислава Кръстева, Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Десислава Кръстева, Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Действително напоследък се случват много интересни събития, които особено в контекста на предстоящото прилагане на новия регламент (GDPR), може да се окажат изключително ключови за бизнеса и да се появят сериозни пречки пред трансферите на лични данни. Това каза Десислава Кръстева от Адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко“ в ефира на „Investbook” с водещ Димитър Вучев.

По думите ѝ в началото на октомври Ирландският върховен съд е адресирал към Европейския съд ново запитване, свързано със законосъобразността и валидността на стандартните договорни клаузи.

 „Това е един от основните инструменти, дори най-често използваният инструмент, чрез който в момента се осъществява трансфер на лични данни между държави от ЕС и всички държави извън ЕС“.

Тя посочи, че това събитие се случва в резултат на предходни съдебни дела, водени от Маркс Шремс в Ирландия.

„Покрай предходни негови дела в същия контекст всъщност бе отменен един друг инструмент за трансфер на лични данни, а именно Safe Harbour”.

Кръстева обясни, че това тогава е предизвикало много сериозни сътресения в бизнес средите и много сериозни тревоги, като впоследствие се наложило много скоростно ЕС и САЩ да неутрализират случващото се чрез спешни споразумения.

Последни новини
Още от Investbook