Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Абеномиката – има ли бъдеще текущата икономическа политика на Япония

Кузман Илиев в Investbook, 27.10.2017

След победата на Шиндзо Абе на изборите в Япония досегашната икономическата политика, т.нар. „абеномика“ ще продължи.

Това посочи в ефира на Investbook с Димитър Вучев журналистът от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Абеномиката е една политика на огромни правителствени харчове, на изключително сериозни количествени улеснения и ниски лихви. Практически Японската централна банка е единствената от големите такива, която не говори за излизане от политиката на количествени улеснения, а напротив, за нейното усилване. Това е така заради ниската инфлация – макар икономиката да нараства за шесто поредно тримесечие, инфлацията е много далече от таргета от 2%, посочи той.

„Когато има толкова ниски отрицателни лихви, когато продължава политиката на изкупуване на активи, се стига до натрупване на изключително много дълг – около 230-240% спрямо БВП. Този дълг фактически е в японските пенсионни фондове, които ще трябва да плащат пенсии на едно силно застаряващо население“, добави Илиев.

„Когато дойде моментът да се плащат пенсии, а в тези пенсионни фондове има правителствен дълг, който трябва да изземе ресурс от реалната икономика и да го раздаде, то имаме много сериозен дългов проблем. Тези ниски лихви не могат да продължат до безкрайност“, коментира гостът в студиото.

„240% дълг спрямо БВП математически е неизплатим, като според някои анализатори само въпрос на време е той да „гръмне“, каза още той.

Какви са спецификите на японската икономика и общество, обясняващи, поне донякъде, воденето на подобна политика?

 

Последни новини
Още от Investbook