Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Намаляването на държавната намеса в икономиката би довело до по-малка корупция

Владимир Сиркаров в Investbook, 20.10.2017

От доста време корупцията е проблем в България. Всеки политик у нас се обявява против корупцията, а в крайна сметка средствата се разпределят по джобовете на определени политически кръгове около политическите формации.

Това коментира в Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Дават се „решения“ как с нови органи, с нови институции ще бъде решен проблемът, как едни институции, които очевадно не работят, след като ги обединим ще започнат изведнъж да работят“, каза още той.

„Никой не дава алтернатива на това, дори и десните формации, които би трябвало да имат погледа как през призмата на икономическите инструменти да направят това. Вместо това те се вкарват в руслото на призиви за реформа на съдебната система. Да, такава реформа трябва да има, но трябва да има реформа и в икономическата политика“, посочи Сиркаров.

Един от основните проблеми идва от разпределянето на ресурсите. Държавата е най-големият икономически актьор в националната икономика. Това значи, че огромен ресурс се разпределя по усмотрение на хората на висшите етажи на властта“, добави гостът в студиото.

Какво следва да бъде решението – да се намали ресурсът, циркулиращ около държавната машина.

„Решението е елементарно, държавните разходи трябва да бъдат намалени, обществените поръчки да са по-малко“, коментира Сиркаров.

 

Последни новини
Още от Investbook