Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво бъркат консерваторите спрямо образованието

Владимир Сиркаров в Investbook, 19.10.2017

Джейкъб Хорнбергер, който е президент и основател на фондация „The future of freedom”, в свой материал разглежда в няколко насоки темата за образованието от гледна точка на тезите и действията на консервативните кръгове в САЩ, обвързвайки това и с Милтън Фридман, но правейки някои много съществени разлики между тях. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването „Investbook“ с водещ Димитър Вучев.

„Идеята е свързана с това, че ако консервативните кръгове в САЩ преди доста години назад определено са имали тезата, свързана със сепарирането на образованието от държавата, за да генерира знание, което да е абсолютно обективно, без никаква политическа намеса, то в последните две десетилетия виждаме, че в консервативните кръгове има доста ясно артикулиране на свободното предприемачество, на частната собственост, на минимизирането на правителствената намеса“.

По думите му според тази идея е важно да няма чак толкова сериозно вмешателство в образователните системи, като разбира се остава на база сертификация, лицензиране, фиксиране на образователните програми в определена степен и ваучерната система.

„Може да дадем едно сравнение като дефиниция – ваучерната система много наподобява по същност и евентуални ефекти „парите следват ученика“ у нас. Опцията да получаваш публични средства и да ги използваш в определен кръг от частни училища“.

Сиркаров обясни, че Хорнбергер критикува същността на въпроса, защото според него тази система не променя социалистическия характер на преразпределителната фунция.

„Така или иначе една част от тези пари отиват към частни училища, които обаче отново са под малко или много стриктната регулация на правителството през призмата на фиксирани програми и т.н“.

Каква е критиката на Джейкъб Хорнбергер към Милтън Фридман?

 

Последни новини
Още от Investbook