Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Планира ли дръзки движения Европейската централна банка

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 18.10.2017

Много сериозен интерес е насрочен към 26 октомври, когато ще има среща на ЕЦБ и се очаква да бъдат дадени по-ясни насоки за политиката до края на годината и за новата 2018. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Прогнозите се менят осезаемо. До преди две седмици имаше доста анализатори, които считаха, че до средата на следващата година количествената програма да бъде прекратена, а от януари покупките на отворените пазари да спаднат до 40 млрд. евро месечно. Стъпка по стъпка настроенията се сменят с друга теза, че ЕЦБ няма да смее да направи нещо подобно". 

"Везните накланят към сценария програмата да продължи - активната роля на ЕЦБ да продължи, но количествата на покупките да бъдат занижени, като до декември 2018 те да бъдат на нива от 10 млрд. на месец. Основната идея, е че юни или юли е кратък период и програмата ще бъде продължена до септември или дори до декември 2018".

Мисли се за намаление на количествените улеснения, но по възможно най-мекия вариант, като действията ще се координират с пазарите и медиите, допълни Сиркаров. "Свикнали сме с това".

"2018 ще бъде ключова, за да се види как пазарите ще реагират на покачването на лихвите от страна на Фед". 

Последни новини
Още от Investbook