Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

САЩ - съкращения на данъци vs съкращения на разходи

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 12.10.2017

Редукциите в данъчните ставки се очакваха, коментираха се доста. Доналд Тръмп много сериозно настъпваше по тази линия, с което си спечели немалко гласоподаватели. Големият въпрос, че икономическата теория и реалността показват, че ако намалиш само данъчните ставки, а не намалиш държавните разходи следват проблеми. Това коментира Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.   

"Тръмп не даде по никакъв начин да се разбере какво ще се случи с държавните разходи, защото по-скоро има заявка, че те ще се увеличават, не само през 2017, а и през следващите години. Това поражда и колизията в чисто теоретичните матрици които разглеждат този проблем". 

Какво твърди, кои са силните и слаби страни на теоретична постановка за т.нар. икономика на предлагането? Несигурността ще компенсира ли позитивните ефекти от намаляването на данъците? Доколко данъчните практики са и философски въпрос и защо трябва да се подхожда цялостно към въпросите, свързани с тях? Какви са политическите и икономическите предизвикателства в България, свързани с новите идеи за данъчни промени, които се коментират в обществото?  

 

Последни новини
Още от Investbook