Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Стрес тестовете доказаха стабилността на банковата ни система

Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ, Investbook, 11.10.2017

След последните години на застой в кредитирането и след като преминаха успешно стрес тестовете, които доказаха стабилността на банковата система в България, със сигурност 2017 е годината, която бележи раздвижване в банковата активност. Това каза изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Севдалина Василева в предаването „Investbook” с водещ Димитър Вучев.

„Това естествено ни радва. И до голяма степен е свързано с развитието на икономиката на страната, тъй като банките са неразривно свързани с макроикономическата перспектива“.

По думите ѝ ръстът от 3,9% на БВП за 2016 и последните прогнози на Министерството на финансите за 4% са обнадеждаващи числа, свързани с намаляваща безработица и повишаването на реалния доход.

„Добрата новина за нас, банкерите, е, че ръстовете се дължат на вътрешното търсене и потребление, зад което стои очевидно повишено доверие на домакинствата“.

Що се отнася до рисковете, Василева посочи, че България е свързана икономика с икономиката на ЕС - има много обмен, както външнотърговски, така и по отношение на регулациите на европейския банков пазар.

„През годините се оказа, че българските банки са доста устойчиви и гъвкави. Стрес тестовете показаха изключително стабилна система с капитализация над 22% и ликвидност над 25%. Така че смятаме, че можем да управляваме рисковете добре“.

Тя коментира още, че присъединяването на България към валутния механизъм и еврозоната е ход, който е част от приемането ни в ЕС, така че страната ни стратегически ще трябва да поеме по този път.

„Ние приемаме това като много положителен ход, който ще допринесе за подобряването на конкурентоспособността на българската икономика“.

Кои са перспективите пред банковия сектор?

 

 

Последни новини
Още от Investbook