Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Рисковете на пазарите на ръба на Мандата Йелън

Кузман Илиев в Investbook, 05.10.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите по-скоро следят това, което може да се случи при долара, като парична политика, отколкото случващото се около еврото и ЕЦБ. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

ЕЦБ е принудена да действа експанзивно. Политиката на банката до голяма степен крие рисковата премия и това трудно ще се промени дори от политически сътресения, каквито могат да дойдат например от Каталуния, коментира Илиев. 

"Европейската централна банка впръсква по €60 млрд. всеки месец и не е ясно какво ще прави за в бъдеще. Тя е малко лимитирана в своите избори. Ако следва динамиката на Фед (който също забавя топката), при това силно евро, ще трябва да продължава своите операции. Вероятно дори ще трябва да ги увеличава, за да влияе в посока отслабване на еврото. Трябва да влияе в посока поддържане на ниски лихви, заради задлъжнелите правителства, които са зависими от тези лихви". 

Каква ще бъде крайната равносметка след края на мандата на Фед? Какви са пътищата пред Федералния резерв от тук нататък? Има ли вариант за премахване на Фед, свободно банкиране и връщане на Златния стандарт?

Последни новини
Още от Investbook