Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще увеличи ли данъците Тръмп, когато ги намали

Коментар на Кузман Илиев, Investbook, 05.10.2017

Ситуацията в която се намира Доналд Тръмп  е сложна, защото анонсираната от него реформа е ключова. Тя бе част от политическата му платформа, но сега Републиканците срещат трудности да прокарат промените в Данъчния кодекс на САЩ. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Това е една много важна реформа, която е пропазарна, целяща да стимулира бизнеса, да се намали сериозно корпоративния данък". 

Цялата концепция на реформата на Тръмп изглежда добре, докато не се сблъска с някои проблеми, коментира Илиев. "Дори и от страна на републиканците изскача едно голямо "но". Във философията на тази система е заложено, че за да можеш да намалиш така драстично ставките, трябва да увеличиш данъчната база. Това означава, че трябва да изключиш всички данъчни привилегии, всякакви възможности за данъчни дедукции и прихващания, намаляващи доста реална данъчна тежест на местно и локално ниво". 

"САЩ, където плащат и най-високи данъци, има и най-много данъчни облекчения и вратички, с които се намалява данъчната тежест. С намаляването на ставките, заради отпадането на тези облекчения, може да се окаже, че хората ще плащат дори повече". 

 

Последни новини
Още от Investbook