Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Сепаратистките движения в ЕС започват да растат

Калоян Правов, политолог, Investbook, 02.10.2017

Със задълбочаването на кризата в ЕС националистките и сепаратистки движения започват да растат. Това коментира политолгът Калоян Правов в предаването „Investbook” с водещ Димитър Вучев във връзка с кризата в Испания.

„Каталунците имат аргумент, имат и история. Но притеснителното е, че нещата не се развиват на ниво политически дебат, а се развиват на ниво сила“.

По думите му референдумът в Каталуния по принцип е незаконен – Конституционният съд в Испания е отсъдил по този начин.

„Има два наратива в момента – правителството, намесило се, за да защити върховенството на закона, и централната власт, смачкала със сила волята на хората, които са отишли демократично да гласуват. В следващите две седмици ще разберем кой от тези два наратива ще надделее“.

Правов посочи, че самото каталунско правителство призова ЕС и въобще международна общност за арбитраж между двете страни.

„Този регионален проблем е характерен за цяла Европа – завръщане към по-стари форми на социална организация, национална държава или дори по-ниски организационни политически структури“.

Политологът обясни, че практически няма регион в ЕС, където да няма надигаща се вълна от недоволство към наднационалните структури и има някакъв тип залагане на местната култура, за да вземе тя превес над общи европейски ценности.

"От друга страна елитът на ЕС винаги се е движел в една посока - федерализиране. Но не е възможно федерализиране предвид така създалата се ситуация“.

 

Последни новини
Още от Investbook