Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Симулирай и владей - психология на тълпата

Пол Таусън, Герт Ван Хофстеде, Натали Ван Дер Вал и проф. Михаил Минков във Investbook, 27.09.2017

Ако разберем какви са социалните и културни разлики и как те си взаимодействат при скупчване на тълпа ще можем да предотвратяваме опасни и неконтролируеми действия на тълпата при бедствия и непредвидени събития. Това казаха Пол Таусън от Crowd Dynamics.Ltd, Герт Ван Хофстеде, Университет Уегенгер, и Натали Ван Дер Вал от Университет Врие и проф. Михаил Минков от ВУМ в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Проектът Impact цели да подобри реакцията при различни инциденти на транспортни хъбове, например летище и гара, каза проф. Минков. "Оказва се, че културните различия имат голямо значение при организацията на действията след такива бедствия".

"Impact Project е изключително интересен, защото разглежда социокултурните разлики между хората", поясни Пол Таусън, Crowd Dynamics.Ltd. По думите му с помощта на този проект могат да бъдат симулирани различни кризисни ситуации и "за в бъдеще да се предвидят социални фактори и културни разлики и как те се комбинират, за да се получи една по-точна симулация и да се разбере какво точно се случва в една тълпа". 

Основните рискове при управлението на тълпите се дължат не на спецификата на тълпата, а на планирането на едно събитие, уточни гостът. 

За да сте сигурно, че хората могат да излязат безопасно от затворено пространство, например, и да няма жертви, то тези места трябва да бъдат проектирани по различен начин, може би има значение и това дали се намирате в България, Норвегия или Португалия, допълни Герт Ван Хофстеде от Университет Уегенгер.

Какви са ключовите фактори, които изпъкват чрез моделиране при различни модели на поведение на тълпата, поясни от своя страна Натали Ван Дер Вал от Университет Врие. По думите й един от най-важните фактори е т.нар. "социална зараза". 

Последни новини
Още от Investbook