Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Референдумът в Каталуния - бомба със закъснител в Европа

Кузман Илиев в Investbook, 27.09.2017

Референдумът в Каталуния има значение не само в регионален и европейски, но и в световен контекст. Медиите наблюдават с интерес политическите процеси около изборите в Германия, както и около референдума в Иракски Кюрдистан, но може да се окаже че референдумът в Испания ще е най-знаковото събитие от политическа и икономическа гледна точка в следващите десетилетия в Европа. Може да се окаже ключово за това накъде ще тръгне Европа. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Това е ключово, защото ще покаже реакцията на Европа и на Испания спрямо това една унитарна държава, в сърцето на Западната цивилизация, да преживее доброволно откъсване от нейната територия, каза Илиев. При това става въпрос за една много важна част от испанската икономика, допълни събеседникът. 

"Европа е поставена пред дилема, дори и ако оставим настрана, че Каталуния може да повлече крак, а и бе казус в Източна Украйна". 

Ще се види дали принципът, който до сега Европа е защитавала, че народите могат да се самоопределят, че нациите може да се самоопределят, че Европа прави разлика между нация и държава, ще продължи да бъде валиден, подчерта Илиев. 

Ще станем ли свидетели на много жесток сблъсък в сърцето на Европа и опити да се спре референдума в Каталуния? 

Последни новини
Още от Investbook