Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как фалшивите новини влияят на бизнеса

Мария Дойчинова, ръководител направление ПР и комуникации в ЧЕЗ България ЕАД, Invetsbook, 20.09.2017

Фалшивите новини създават фалшиви очаквания и вярвания и това влияе върху бизнеса – как той ще се позиционира в обществото, дали ще е успешен, дали ще продава, дали ще заслужава уважение, дали ще му вярват. Това коментира Мария Дойчинова, ръководител направление ПР и комуникации в ЧЕЗ България ЕАД, в предаването „Invetsbook” с водещ Димитър Вучев.

Като пример за такъв тип новина тя посочи насаждането на негативно отношение към компаниите, предоставящи комунални услуги.

„Винаги се създава усещането, че те лъжат и надуват сметките. Такива обществените нагласи оказват определен натиск върху институциите, вследствие на което пазарните условия се влошават за компаниите. А те започват да получават по-малко приходи и следователно услугата им не може да се подобрява. И тогава клиентите са недоволни. Получава се един порочен кръг“. 

Като позитив Дойчинова посочи, че се полагат все повече усилия от страна на компаниите да обясняват и посочват истината. А те според нея трябва да опровергават абсолютно всичко, което е невярно за тях.

„Много е добро това, което медиите възприеха - една принципна позиция да отсяват фалшивите новини. Вероятно трябва да се вглъбим в етичните правила“.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook